BEL MIJ TERUG

Remschijven afdraaien

De problemen


 (Slingering)

 (Dikte variatie)

 (Ruwheid)

Schijfremsysteem
Een auto is voorzien van een remsysteem met remschijven. Dit systeem garandeert eenvoudige inspectie, onderhoud en uitstekende remvertraging. Bij de ontwikkeling van nieuwe voertuigen wordt steeds meer aandacht besteed aan veiligheid, kilometerkostprijs en comfort. Een uitgebalanceerd onderhoud van het remsysteem is daarvoor een voorwaarde!

Remmenonderhoud
Door de frictie tussen remblok en remschijf ontstaat warmte en slijtage aan beide delen. De optimale remvertraging wordt bereikt als beide remdelen volledig vlak zijn. Zodra een van deze onderdelen wordt vervangen, moet het andere deel hier zo goed mogelijk op aansluiten.

Remproblemen
Door de steeds verdere verfijning van materialen, toleranties in montage en kwaliteitbewustzijn worden zelfs kleine afwijkingen in remschijven door de inzittenden waargenomen. Een trilling in het stuur of rempedaal is immers direct voelbaar; remgeluid is hoorbaar. Er zijn drie direct aanwijsbare oorzaken:

Run-out is slingering van de remschijf. Dit kan ontstaan door tolerantie tussen remschijf en naaf of vervorming van de remschijf. De slingering van de schijf is voelbaar in het stuurwiel. De remschijf en -blokken liggen niet parallel!

Diktevariatie (DTV) is het verschil in dikte van de schijf op verschillende meetpunten in het radiale vlak. DTV is het logische gevolg van de verschillen in materiaalstructuur, Run-out en steeds wijzigende remomstandigheden zoals omgevingstemperatuur, vocht en materiaalbelasting. DTV is duidelijk voelbaar in het rempedaal. Remschijf en -blokken liggen wederom niet parallel.

Ruwheid wordt veroorzaakt door het hoog of laag frequent trillen van de remklauw. Dit komt door verschil in oppervlaktestructuur tussen remschijf en blokken. De oppervlakteruwheid is niet meer conform de specificaties van de fabrikant.

Werkwijze
Met het afdraaien van de remschijven kunnen deze problemen van onbalans verholpen worden. Het afdraaien gebeurt aan de auto.

Hiervoor wordt een remmentest uitgevoerd op onze remmentestbank en wordt na demontage van het wiel de remschijf gemeten. Dit om te bepalen of de remschijf nog dik genoeg is om af te draaien.

Indien de remschijf dik genoeg blijkt wordt ons afdraaiapparaat op de wielnaaf gemonteerd. Het apparaat wordt afgesteld voor het afdraaien en er wordt visueel gekeken of hierbij de schijf over het gehele remschijfvlak meengenomen wordt met afdraaien. Ook tussentijds kan er een instelling worden aangepast.

Ons advies is altijd een nieuw remblokset te monteren om een optimaal raakvlak en juiste remvertraging te garanderen.

Na het afdraaien wordt op de remmentestbank nogmaals bekeken of de remvertraging optimaal is alvorens wij uw voertuig weer meegeven.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze medewerkers.
Wilt u direct een afspraak maken klik dan hier .

(bron: mad-tooling)